Rutger van Schaardenburg

Nederlands Olympisch Laser Zeiler

...performing

at the top of my game.

14

maart

2016

Coach

De eerste trainingsdagen in Rio zitten erop. Het waren mooie en pittige dagen. Goede sessie gehad op het water, maar niet in makkelijke omstandigheden. Het was extreem warm en daarbij kwamen ook enorme regen en onweersbuien. En soms door de wolken heen kan het best mooi zijn in de baai!

image1

De training hier in Rio is voor mij belangrijk om de locatie beter te leren kennen. Ook zijn in deze periode de belangrijkste spelers van mijn discipline aanwezig. Dit maakt het een zinnige trainingskamp. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat ik deze periode weer goed kan gaan samenwerken met mijn coach. Een goed team is namelijk essentieel voor succes.

Met mijn trainer Dan heb ik grote stappen vooruit gemaakt in mijn zeilcarrière en nu werken wij samen naar mijn ultieme piekmoment toe. Maar wij hebben een andere samenwerking dan de meeste sporters en coaches samen hebben. Dan woont in Nieuw-Zeeland en is vader. Dus hij kan niet continue met mij op pad zijn. Ook had ik na 2012 besloten om met meer en verschillende coaches en trainers te willen werken. Om op deze manier van veel verschillende kanten informatie te kunnen winnen. Dit werkt dus top samen.

Van november tot februari heb ik met andere mensen gewerkt. Ik ben onder andere gecoacht door mede topzeilers als Nicholas Heiner en Mike Bullot. Ook oud Olympiërs Serge Kats en Roy Heiner hebben mij in deze periode begeleid. En goede vriend Steven le Fevre. Kortom 5 toppers waar ik veel van geleerd heb.

Eind februari ben ik weer begonnen te werken met Dan. Hij is er vanaf nu bijna altijd bij tot aan de spelen. In het begin is dat toch altijd even wennen. Ik heb in de afgelopen maanden veel geleerd. En Dan heeft uiteraard ideeën hoe de komende tijd aan te pakken. Hoe breng je al deze informatie goed naar elkaar over. Dat is dan natuurlijk weer even wennen aan elkaar. Want vooral in het begin wil je eigenlijk alles tegelijkertijd aanpakken. Maar dat gaat eenmaal niet.

Nu in Rio werken we hard op het water om de snelste en slimste van de plas te zijn. En als we niet aan het zeilen zijn werken wij ook hard om samen als team te groeien. Elkaar goed aan te voelen en te begrijpen. Zodat we het beste uit elkaar kunnen halen.

Ik heb het gevoel dat alles steeds beter op zijn plek begint te vallen. Dit geeft mij veel vertrouwen voor een mooi seizoen.